Zó organiseer je een karaoke avond (tips)

Karaoke-avonden zijn een geweldige manier om plezier te hebben en te genieten van de muziek met vrienden en familie. Het organiseren van een leuke en gezellige karaoke avond samen met je vrienden vereist wel wat planning en voorbereiding. In dit artikel geven we je tips en trucs over hoe je zelf de perfecte karaoke avond kunt organiseren.

Wat is karaoke?

Karaoke is een populaire vorm van entertainment waarbij elk liedje zonder de originele stem wordt afgespeeld en de karaoke-zanger met behulp van de lyrics op een scherm het nummer live meezingt op de originele maat. Karaoke is ontstaan in Japan en is sindsdien uitgegroeid tot een wereldwijd fenomeen dat wordt geassocieerd met plezier en feesten.

Het woord “karaoke” komt van de Japanse woorden “kara”, wat “leeg” betekent, en “oke”, wat een afkorting is voor “orchestra”. Bij karaoke worden dus de zang en de instrumenten van elkaar gescheiden, zodat de persoon die zingt alleen de muziek hoort en zelf op het juiste moment voor de vocals moet zorgen.
Karaoke wordt vaak uitgevoerd in bars, clubs en restaurants, waar mensen in een gezellige sfeer samen kunnen zingen en plezier maken. Uiteraard kan je ook thuis een gezellige karaoke avond organiseren met behulp van een karaoke app en de basis elementen zoals een telefoon/laptop, een microfoon en een speaker.  Daarnaast heb je natuurlijk ook verschillende karaoke-machines, waarbij je in principe alles in 1 hebt. Een karaoke-machine bestaat meestal uit een microfoon, een monitor om de songteksten te tonen en een versterker om de zang te versterken.

Als je op zoek bent naar een leuke manier om tijd door te brengen met vrienden en familie, dan is karaoke zeker een aanrader. Het zorgt gegarandeerd voor een hoop plezier. Daarnaast kun je samen met je beste vrienden je favoriete nummers zingen zonder dat je hoeft te kunnen zingen als een professional.

Wat heb je nodig voor een karaoke avond?

Karaoke microfoons
Karaoke microfoons

Om een karaoke avond te organiseren, heb je onder andere de volgende dingen nodig:

 • Een karaoke app: Kies een karaoke app die goed werkt op het apparaat dat je wilt gebruiken, zoals een smartphone, tablet, smart TV of computer. Er zijn verschillende karaoke apps beschikbaar in de Appstore en de Google Playstore, zowel gratis als betaald (hierover straks meer).

 • Een scherm: Je hebt een scherm nodig waarop de songteksten van de karaoke-nummers worden weergegeven. Dit kan het scherm van het apparaat zijn waarop je de karaoke app hebt geïnstalleerd, of je kunt het beeld van het apparaat draadloos of met een kabel verbinden met een groter scherm, zoals een televisie of een projector, zodat iedereen de teksten goed kan zien.

 • Geluidsapparatuur: Voor een optimale karaoke-ervaring heb je geluidsapparatuur nodig, zoals luidsprekers om het geluid van de karaoke-nummers af te spelen. Dit kan variëren van eenvoudige draagbare luidsprekers tot meer geavanceerde audioapparatuur, afhankelijk van de grootte van de locatie en het aantal deelnemers.

 • Een microfoon: Om de karaoke-nummers te zingen, heb je een of meerdere microfoons nodig, afhankelijk van het aantal deelnemers. Dit kan een bedrade of draadloze microfoon zijn, afhankelijk van je voorkeur en de beschikbare apparatuur.

Wat zijn de beste karaoke apps?

Karaoke app

Er zijn verschillende karaoke-apps beschikbaar. We hebben de meest populaire karaoke apps voor je op een rij gezet:

 • StarMaker: Een populaire gratis karaoke-app met een uitgebreide bibliotheek van liedjes, inclusief de mogelijkheid om met anderen wereldwijd samen te zingen en op te nemen. Beschikbaar voor zowel iOS als Android.

 • Smule: Een bekende gratis karaoke-app met een grote community van gebruikers, waar je solo of duetten kunt zingen met andere mensen over de hele wereld. Het heeft ook een breed scala aan liedjes en zangeffecten. Beschikbaar voor zowel iOS als Android.

 • Yokee Karaoke: Een eenvoudige en gebruiksvriendelijke gratis karaoke-app met een grote collectie van liedjes en de mogelijkheid om op te nemen en te delen. Beschikbaar voor zowel iOS als Android.

 • KaraFun: Een populaire karaoke-app met een uitgebreide bibliotheek van liedjes en professionele geluidskwaliteit. Het biedt ook functies zoals offline zingen en aanpasbare achtergrondvideo’s. Beschikbaar voor zowel iOS, Android, als op de computer.

 • Sunfly Karaoke: Een bekende karaoke-app met een grote bibliotheek van liedjes, inclusief hits uit verschillende genres en decennia. Het biedt ook functies zoals het aanpassen van toonsoorten en tempo’s, en offline zingen. Beschikbaar voor zowel iOS, Android, als op de computer.

Het is belangrijk om te onthouden dat sommige apps mogelijk extra in-app aankopen of abonnementskosten vereisen voor toegang tot bepaalde liedjes of functies. Het is daarom goed om goed de recensies te bekijken om zo de beste karaoke-app te kiezen die aan jouw behoeften voldoet.
Zorg ervoor dat je de karaoke app van tevoren goed test en bekend bent met de bediening ervan, zodat je de avond soepel kunt laten verlopen en iedereen een geweldige karaoke-ervaring kan hebben!

Karaoke set kopen. Waar moet je op letten?

Als je echter denkt wat vaker een leuke karaoke avond te organiseren en de geluidskwaliteit belangrijk vindt, kan het de moeite waard zijn om te investeren in een karaoke set. Deze sets bevatten meestal een versterker, microfoons, speakers en soms zelfs een ingebouwd scherm om de songteksten weer te geven.
Bij het kopen van een karaoke set zijn er verschillende factoren waar je op kunt letten om ervoor te zorgen dat je de juiste keuze maakt. Hier zijn enkele belangrijke punten om in gedachten te houden:

 • Functies en mogelijkheden: Controleer welke functies en mogelijkheden de karaoke set biedt. Denk bijvoorbeeld aan de ingebouwde luidsprekers, schermen, aansluitmogelijkheden (zoals Bluetooth of USB), en geluidseffecten (zoals een echo-functie) . Kies een karaoke set die aan je behoeften voldoet en past bij het beoogde gebruik, of dat nu thuisgebruik is of voor een feestje of evenement.

 • Geluidskwaliteit: Voor een ideale karaoke-ervaring is geluidskwaliteit natuurlijk belangrijk. Controleer de specificaties van de luidsprekers en microfoons om te zorgen voor helder geluid zonder vervorming. Je wilt natuurlijk dat de stemmen en de muziek goed hoorbaar zijn en niet worden verstoord door achtergrondgeluiden.

 • Gebruiksgemak: Kies een karaoke set die gemakkelijk te gebruiken is. Denk aan de bediening, het instellen van het volume, de eventuele menu’s op het scherm, en de aansluitmogelijkheden.

 • Prijs-kwaliteitverhouding: Vergelijk prijzen en specificaties van verschillende karaoke sets om de beste prijs-kwaliteitverhouding te vinden. Zoek naar een karaoke set die past in jouw budget en die aan jouw behoeften voldoet.

 • Reviews en beoordelingen: Lees reviews en beoordelingen van andere kopers om inzicht te krijgen in de ervaringen van anderen met de karaoke set. Dit kan je helpen om de voor- en nadelen van een bepaald model beter te begrijpen en te bepalen of het aan jouw verwachtingen voldoet.

Door rekening te houden met deze factoren kun je ervoor zorgen dat je de juiste keuze maakt en kunt genieten van een geweldige karaoke-ervaring.

Wat zijn de beste karaoke nummers?

Er zijn veel karaoke nummers die populair zijn voor karaoke-avonden. De keuze hangt vaak af van persoonlijke voorkeuren en de smaak van de groep. Hieronder hebben we in ieder geval enkele nummers voor je klaar gezet die gegarandeerd goed werken op karaoke-avonden:

 • “Don’t Stop Believin'” van Journey
 • “I Will Always Love You” van Whitney Houston
 • “Livin’ on a Prayer” van Bon Jovi
 • “Sweet Caroline” van Neil Diamond
 • “Bohemian Rhapsody” van Queen
 • “Love Shack” van The B-52’s
 • “Girls Just Want to Have Fun” van Cyndi Lauper
 • “Billie Jean” van Michael Jackson
 • “I Want it That Way” van Backstreet Boys
 • “Wonderwall” van Oasis
 • “Eye of the Tiger” van Survivor
 • “Total Eclipse of the Heart” van Bonnie Tyler
 • “Since U Been Gone” van Kelly Clarkson
 • “Summer Nights” van John Travolta en Olivia Newton-John
 • “Sweet Child o’ Mine” van Guns N’ Roses

Op Spotify staat in ieder geval al een perfecte Karaoke playlist voor je klaar met onder andere de bovenstaande karaoke classics. Met deze playlist wordt jouw karaoke avond sowieso een groot succes! Veel plezier!

Dit bericht delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *