Een pubquiz organiseren? Zó doe je dat!

Op zoek naar een leuk idee voor een gezellige avond met vrienden of collega’s? Wat dacht je van een leuke pubquiz? Dit zorgt gegarandeerd voor een hoop plezier en stimuleert daarnaast ook het teamwork! Benieuwd hoe je in een paar stappen een leuke pubquiz kan organiseren? In dit artikel hebben we de belangrijkste stappen voor je op een rij gezet. Lees gauw verder!

Wat is een Pubquiz?

Een pubquiz is een vragenspel waarbij verschillende teams tegen elkaar strijden door vragen te beantwoorden over verschillende onderwerpen. Denk bijvoorbeeld aan vragen over actualiteit, films en series, muziek en ga zo maar door.
Een pubquiz wordt vaak gehouden in een bar of pub, maar thuis is natuurlijk ook mogelijk! Al met al zorgt een pubquiz voor een hoop gezelligheid, waarbij het testen van kennis gepaard gaat met een hoop plezier!

Pubquiz organiseren: stappenplan

Stap 1: Thema kiezen

Het eerste wat je moet doen bij het organiseren van een pubquiz is het kiezen van een thema. Op deze manier kan je vervolgens alles op dit thema laten aansluiten.
Qua thema kun je denken aan films, muziek, geschiedenis, sport of een ander specifiek onderwerp. Het belangrijkste is natuurlijk om ervoor te zorgen dat het een thema is waar iedereen een beetje wat van af weet.

Stap 2: Quiz-vragen maken

Nu je een thema hebt gekozen, is het tijd om de vragen samen te stellen. Maak een mix van makkelijke en moeilijke vragen om ervoor te zorgen dat iedereen betrokken blijft en uitgedaagd wordt. Qua vragen kun je denken aan multiple-choicevragen, open vragen, afbeeldingsrondes en audiorondes om de variatie te vergroten.

Tip: Moeilijk om leuke vragen te bedenken? Neem hier dan maar eens een kijkje!

Stap 3: Quiz-tool kiezen

Nu je een aantal vragen hebt gemaakt, is het tijd om de vragen in een leuke quiz-tool te zetten. Je kunt denken aan een mooie powerpoint, maar nog leuker is een meer interactieve vorm. Denk bijvoorbeeld aan Kahoot! Met Kahoot kun je de vragen tonen op een groot scherm en alle deelnemers via hun eigen telefoon de vragen laten beantwoorden, waarna ze met de juiste antwoorden direct punten kunnen scoren. Op deze manier zorg je ervoor dat iedereen actief betrokken blijft.

Tip: Benieuwd hoe je gemakkelijk een Kahoot maakt? Je leest het hier!

Stap 4: Uitnodiging maken

Uiteraard mag de uitnodiging niet ontbreken. Als het goed is heb je al een leuk thema uitgekozen en ook vragen gemaakt die met dat thema te maken hebben. Topper! Nu is het van belang om een leuke uitnodiging te maken en in deze uitnodiging vooral te benoemen wat de dresscode wordt. Een pubquiz wordt pas echt leuk als iedereen zich ook heeft gekleed naar het thema. Heb je gekozen voor het thema “Sport”? Geef dan in de uitnodiging aan dat iedereen in z’n sportkleren moet komen. Is het thema “Muziek”? Geef dan aan dat iedereen verkleed moet als zijn of haar favoriete artiest.

Tip: Benieuwd hoe je gemakkelijk een digitale uitnodiging maakt? Ontdek het hier!

Stap 5: Snacks & drinken kopen

Zorg voor voldoende eten en drinken. Je gasten mogen natuurlijk niet verhongeren of uitdrogen tijdens de spannende pubquiz! Zorg voor voldoende variatie met snacks en drank (zowel alcoholische- als non-alcoholische dranken).

Stap 6: Decoraties kopen

Uiteraard is de sfeer essentieel voor het succes van je pubquiz. Zorg voor een gezellige setting met de juiste verlichting, leuke muziek op de achtergrond en eventueel wat decoraties die passen bij het thema van je feest. Thema-gerelateerde decoraties en kostuums maken de gehele ervaring natuurlijk nog leuker.
Om je een idee te geven hebben we hieronder een aantal voorbeelden voor je op een rij gezet:

 • Film en TV Thema?
  Hang filmposters op van klassieke films of populaire tv-shows.
  Gebruik popcornbakjes als tafeldecoratie en serveer popcorn als snack.
  Creëer een Hollywood-achtige sfeer met gouden sterren op de grond en een ‘Walk of Fame’ waar gasten hun namen kunnen schrijven.
  En voor de finishing-touch; een rode loper.

 • Muziek Thema?
  Versier met vinylplaten aan de muren of hang muziekposters op van legendarische bands en artiesten.
  Zet een microfoonstandaard in de hoek voor een karaoke-sessie na de pubquiz.
  Serveer hapjes en drankjes met namen die verwijzen naar bekende liedjes of albums, zoals “Purple Rain Punch” of “Bohemian Rhapsody Burgers”.

 • Sport Thema?
  Versier de ruimte met sportvlaggen, banners en posters van favoriete teams of sportevenementen.
  Gebruik sportattributen als decoratie, zoals voetballen, basketbalnetten of tennisrackets.

Vergeet daarnaast niet om een leuke prijs te kopen voor het winnende team. Uiteraard moet er wel ergens om worden gestreden;p. Denk bijvoorbeeld aan cadeaubonnen, flessen wijn of bioscoopkaartjes. Je kunt ook prijzen uitreiken voor andere categorieën, zoals het meest creatieve teamnaam, het beste kostuum of de grappigste antwoorden.

Stap 7: Quiz-benodigdheden verzamelen

Indien je gebruik maakt van Kahoot zal je verder geen papier, scorebord of timer nodig hebben. Deze zitten namelijk allemaal al verwerkt in het programma.

Mocht je toch liever willen gaan voor een pubquiz via Powerpoint (of een ander presentatieprogramma), dan is het wel van belang om de juiste benodigdheden te verzamelen. Denk bijvoorbeeld aan pen en papier voor het beantwoorden van vragen, een timer om de tijd bij te houden, antwoordbladen voor elk team en een scorebord om de scores bij te houden. Overweeg ook om een microfoon en geluidsinstallatie te gebruiken om de vragen duidelijk te stellen aan alle teams.

Stap 8: Teams maken

Maak verschillende teams van 2 tot 6 personen, afhankelijk van het aantal gasten. Het leukste is natuurlijk om teams te maken met mensen die elkaar nog niet zo goed kennen (als dat voorkomt)
Maak je gebruik van Kahoot? Zorg dan per team dat er 1 iemand de captain is en deze voor het team het juiste antwoord invult op de telefoon. Geef daarnaast elk team een creatieve naam die past bij het thema van de avond.

Stap 9: Quiz leiden

Wanneer de teams zijn gevormd, is het tijd om de quiz te leiden. Leg de spelregels uit en moedig teams aan om samen te werken om de antwoorden te vinden. Zorg ervoor dat je als spelleider natuurlijk wel een beetje enthousiast bent. Jij bent immers de uiteindelijke sfeermaker. Las af en toe ook een pauze tussen de rondes in om even lekker bij te praten en te genieten van de avond.

Stap 10: Prijzen uitdelen

En dan, last but not least; tijd om de winnende teams bekend te maken. Welk team heeft de meeste punten? En wie is er het grappigst verkleed? 

Conclusie

Het organiseren van een pubquiz is een fantastische manier om de avond op een leuke en vooral onvergetelijke manier in te vullen. Door het volgen van dit uitgebreide stappenplan ben je goed op weg naar het hosten van een onvergetelijke avond voor jou en je vrienden en/of collega’s. Dus, laat je creativiteit de vrije loop en bereid je voor op een pubquizervaring die nog lang zal worden herinnerd!

Wat vind jij van ons stappenplan? Laat het vooral hieronder weten in de comments!

Dit bericht delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *