Top 10 Oud Hollandse Spellen

Binnenkort een Hollandse party of een familiedag op de planning staan en ben je op zoek naar de beste oud Hollandse spellen voor wat extra nostalgie en plezier? Zoek niet verder! Hier hebben we namelijk de top 10 beste Oer-Hollandse spelletjes voor je op een rij gezet. Deze spellen zullen zeker voor plezier en lachen zorgen. Check ze gauw!

Sjoelen

Sjoelbak

Laten we beginnen met misschien wel één van de bekendste oud Hollandse spellen: Sjoelen. Het is een spel dat zowel jong als oud aanspreekt en is ideaal voor een nostalgische Hollandse avond. Sjoelen bestaat uit een lange houten sjoelbak met vier vakken, waarin de spelers houten sjoelschijven proberen te schuiven om punten te scoren. Het doel van het spel is om de schijven in de gleuven met de hoogste punten te krijgen.

Hoe speel je het?
Om sjoelen te spelen, plaats je de sjoelbak op een stabiele ondergrond. Elke speler schuift de houten schijven met een vloeiende beweging richting de gleuven aan het einde van de plank. De gleuven zijn genummerd van 1 t/m 4, waarbij de gleuf met 4 punten ook het hoogste aantal punten oplevert. Het spel vereist precisie en behendigheid, en het is altijd spannend om te zien wie de meeste punten kan scoren.

Boter, Kaas en Eieren

Boter, Kaas en Eieren spel

Het spel Boter, Kaas en Eieren, ook wel bekend als “Tic-Tac-Toe,” is een van de meest eenvoudige strategische spellen ter wereld. Iedereen kent het, en wekt ook zeker nostalgische herinneringen op.

Hoe speel je het?
Het spel wordt gespeeld op een rooster van 3×3 vakjes. Twee spelers nemen om de beurt een vakje en plaatsen hun symbool (X of O) erin. Het doel is om als eerste drie van de eigen symbolen op een rij te krijgen, horizontaal, verticaal of diagonaal. Ondanks de eenvoud biedt Boter, Kaas en Eieren veel ruimte voor strategisch denken en plannen.

Huur hier de “Boter, Kaas en Eieren XL” game

Ringwerpen

Ringwerpen

Ringwerpen is een traditioneel en oud Hollands spel waarbij elke speler metalen ringen probeert te gooien om houten palen, met elk een ander puntenaantal.

Hoe speel je het?
Plaats de palen op een bepaalde afstand van de werplijn. Iedere speler krijgt een aantal ringen en probeert deze over de haken te gooien om punten te scoren. Elke haak heeft een andere puntwaarde, wat het spel strategisch maakt.

Vier op een rij

Vier op een rij is een uitdagend spel dat strategie en planning vereist. Het doel is om als eerste vier van je eigen schijven op een rij te krijgen, terwijl je probeert te voorkomen dat je tegenstander hetzelfde doet.

Hoe speel je het?
Spelers nemen om de beurt een schijf en laten deze in het verticale speelbord vallen. Het doel is om als eerste vier schijven van dezelfde kleur op een rij te krijgen, horizontaal, verticaal of diagonaal. Dit vereist zowel aanval als verdediging, omdat je moet proberen je eigen lijn te vormen terwijl je de tegenstander probeert te dwarsbomen.

Huur hier de “Vier op een rij XL” game

Stok vangen

Stokvang spel

Stokvangen is een traditioneel Hollands spel waarbij elke speler probeert om een stok te vangen en ‘m niet te laten vallen. Je weet alleen niet wanneer de stok valt…

Hoe speel je het?
Aan een grote metalen constructie zitten verschillende metalen stokken magnetisch vast. Een van de spelers staat onder de grote stang met stokken en probeert een voor een de stokken te vangen zodra deze naar beneden vallen. De andere speler laat de stokken op onverwachte momenten vallen door op een knop te drukken. Dit is een spel dat behendigheid en snelheid vereist.

Huur hier het spel “Stokvangen”

Oud-Hollandse spellen met standaard benodigdheden

Naast al die leuke bovenstaande Oud Hollandse spellen zijn er natuurlijk ook een aantal bekende leuke games die je gemakkelijk met standaard benodigdheden kunt organiseren. Denk bijvoorbeeld aan het spel koekhappen, waarbij je alleen maar een stuk touw en wat lekkere ontbijtkoeken nodig hebt. Of wat dacht je van een stoelendans? Met een paar stoelen en een leuk muziekje kunnen jullie al van start gaan.

Hieronder hebben we in ieder geval een aantal van deze simpele maar o zo leuke oud Hollandse spellen voor je op een rij gezet. Lees gauw verder!

Koekhappen

Een ander typisch Hollands spel is Koekhappen: een komisch spel dat vaak wordt gespeeld op verjaardagsfeestjes en evenementen. Het doel van het spel is om een stuk koek te happen terwijl je geblinddoekt bent.

Hoe speel je het?
Een koek wordt aan een touw of lint gehangen, meestal boven hoofdhoogte. De deelnemers worden geblinddoekt en moeten dan proberen de koek te happen zonder hun handen te gebruiken. Dit zorgt voor hilarische momenten, omdat deelnemers rondtasten en lachen terwijl ze proberen te raden waar de koek zich bevindt.

Wat heb je nodig?

  • Een lang touw of lint die je tussen twee palen of bomen kunt vastbinden. Daarnaast ook verschillende touwtjes aan dit lange touw waarin de koeken hangen.
  • Ontbijtkoek in plakjes.
  • Blinddoeken (eventueel theedoeken)

Spijkerpoepen

Spijkerpoepen is natuurlijk ook een uniek Nederlands spel dat zowel behendigheid als een flink portie humor combineert. Het doel van het spel is om een spijker in een fles te laten vallen zonder je handen te gebruiken.

Hoe speel je het?
Elke speler draagt een riem met een spijker eraan bevestigd. Een touw kan natuurlijk ook. Voor elke speler staat een fles met een smalle hals en een opening die net groot genoeg is voor de spijker om erdoorheen te vallen. De perfecte flessen zijn wijnflessen, of bierflesjes (extra diepe squatoefening).

Om de spijker in de fles te laten vallen, moet je je lichaam bewegen en op het juiste moment door je knieën gaan, zonder je handen te gebruiken. Het lijkt misschien makkelijk, maar geloof ons: het kan verrassend lastig zijn. Zoals je wellicht voor je ziet gaat dit voor een hoop gelach zorgen.

Wat heb je nodig?

  • Een aantal lege flessen. Het liefst wijnflessen of voor wat extra moeilijkheid een aantal bierflesjes.
  • Een flink stuk touw, om iedereen te voorzien van een stuk touw om de middel.
  • Losse lange spijkers. Eventueel tentharingen.

Blikgooien

Blikgooien: je kent het vast wel van de kermis. Het is een leuk werpspel waarbij iedere speler probeert om een stapel blikken omver te werpen met behulp van zachte ballen of pittenzakken.

Hoe speel je het?
Plaats een stapel lege blikken op een tafel of de grond in een piramidevorm. De deelnemers krijgen een aantal zachte ballen en proberen de blikken omver te werpen door de ballen er tegenaan te gooien. Elk omgegooid blik telt als punten, en de speler met de hoogste score wint. Een perfect spel dat zeker niet mag ontbreken in het lijstje met de beste oud Hollandse spellen.

Wat heb je nodig?

  • Stapel lege blikjes. Denk aan bierblikjes, blikjes frisdrank of conservenblikken.
  • Zachte ballen of pittenzakken.

Stoelendans

Een feestje op gang brengen doe je natuurlijk met een stoelendans. Stoelendans behoort ook zeker tot een van de oud Hollandse spellen en is een klassiek en levendig gezelschapsspel waarbij deelnemers zullen moeten strijden voor een plekje op een stoel. 

Hoe speel je het?
Het is de bedoeling dat er een aantal stoelen in het midden van de kamer/zaal staan. Maar… het moet één stoel minder zijn dan het aantal spelers.
Zodra de DJ de muziek stilzet, moet iedereen proberen een stoel te bemachtigen. Degene die zonder stoel overblijft, wordt doet niet meer mee. Ga door tot er één winnaar overblijft.

Flessenvoetbal

En tot slot: Flessenvoetbal. Dit is een leuk en uitdagend spel waarbij spelers met behulp van een voetbal proberen om flessen om te schieten. Het vergt precisie en teamwork, en het kan voor veel hilariteit zorgen, vooral als de flessen wiebelen en draaien.

Hoe speel je het?
Deelnemers worden in twee teams verdeeld, en de opstelling is eenvoudig: plaats de flessen in een rij op het speelveld, met enige tussenruimte, en laat de teams aan tegenovergestelde zijden staan.

Het doel is om de flessen van het andere team omver te schieten door de voetbal met precisie en kracht te trappen. Elke omgeschoten fles is een punt.
Flessenvoetbal combineert teamwork, nauwkeurigheid en plezier, waardoor het een geweldige aanvulling is op elk feest of evenement in de buitenlucht. 

Wat heb je nodig?

  • Een voetbal
  • Plastic frisdrankflessen (PET) gevuld met water voor versteviging

Verkrijgbaar bij:

blokker.nl
bol.com

Verkrijgbaar bij:

bol.com
blokker.nl
Dit bericht delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *