Oktoberfest vieren? Ontdek de beste tips en outfits!

Oktoberfest; hét bekendste en grootste bierfestival ter wereld met jaarlijks miljoenen bezoekers van over de hele wereld. Het Oktoberfest wordt georganiseerd in München en is een viering van de Beierse cultuur, tradities en natuurlijk een hele hoop bier. Hoogstwaarschijnlijk heb je op dit artikel geklikt omdat jij en je vrienden van plan zijn om dit jaar naar het Oktoberfest te gaan. Het is dan zeker belangrijk om goed voorbereid te zijn. Maar wees gerust; in dit artikel geven we je de beste tips voor een onvergetelijke Oktoberfest-ervaring! Lees gauw verder!

Tips Oktoberfest in München

Hieronder hebben we een aantal tips voor je op een rij gezet zodat jij zo goed mogelijk bent voorbereid en kan genieten van het grootste bierfestival ter wereld. Laten we beginnen met de eerste;

Plan je reis op tijd

Het Oktoberfest vindt jaarlijks plaats van half september tot begin oktober. In 2023 wordt het Oktoberfest in München gehouden van zaterdag 16 september 2023 t/m dinsdag 3 oktober 2023.
Omdat het Oktoberfest het grootste bierfestival ter wereld is, trekt het ook jaarlijks enorme hoeveelheden bezoekers aan. Hierdoor zijn de prijzen van de accommodaties vlak voor het festival erg hoog en zijn ze ook vaak snel volgeboekt. Om de hoge prijzen en het risico van volgeboekte accommodaties te vermijden, is het slim om je reis en accommodatie ruim van tevoren te boeken. Zo kun je de beste deals krijgen!

Kies de juiste dag en tijd

Als jij en je vrienden de mogelijkheid hebben om door de weeks het Oktoberfest te bezoeken, dan is dat een grote aanrader! De weekenden zijn tijdens het Oktoberfest namelijk het drukst. Dus als jullie de voorkeur hebben om een wat rustigere sfeer te ervaren, overweeg dan om door de weeks te gaan! Daarnaast zijn de ochtenden en begin middag over het algemeen wat minder druk dan de avonden. Op tijd komen kan dus erg lonen!

Reserveer een tafel

Hoogstwaarschijnlijk zijn jullie van plan om met een redelijke vriendengroep het Oktoberfest te beleven. In dat geval kan het een goed idee zijn om vooraf een tafel te reserveren in een van de bekende biertenten. Het fijne is dat dit maanden van tevoren gereserveerd kan worden en je hierdoor gegarandeerd een zitplaats hebt in een van de bekende biertenten. Op deze manier kun je relaxed genieten van de live muziek, de traditionele gerechten en natuurlijk het vele bier, zonder dat je zal moeten strijden voor een plekje.
Let wel; je wordt alleen bediend als je ook echt een zitplek hebt. Gokken op een plekje zonder reservering kan betekenen dat jullie (tijdelijk) zonder bier zullen zitten… En dat is zonde van het Oktoberfest natuurlijk!

Verken de verschillende biertenten

Je las het net al; biertenten! Tijdens het Oktoberfest zijn er gigantische, zeer populaire biertenten, met elk een eigen unieke sfeer en biermerk. In deze biertenten gelden een aantal regels/traditites.

  • Zo wordt er enkel en alleen bier in een maß (een literpul) geschonken. Uiteraard is er in elke tent ook alcoholvrij bier en frisdrank te verkrijgen.
  • Bier wordt alleen geschonken als je aan tafel zit.
  • De biertafels hebben allen 10 zitplaatsen. Deze moeten allemaal bezet zijn. Zo komt het regelmatig voor dat er anderen bij jou/jullie aan tafel schuiven, of andersom.
  • In de meeste tenten geldt een soort “verplichting” van €1 per maß die je betaald aan de bediening. Dit is als het ware het loon van de bediening.
  • Is de biertent vol? Dan kom je er niet meer in. Verlaat de tent daarom ook niet. Wees gerust; in elke tent zijn alle voorzieningen aanwezig om lekker door te feesten.

Proef de lokale gerechten

Naast bier heeft het Oktoberfest ook een scala aan heerlijke Beierse gerechten te bieden. Van pretzels zo groot als je hoofd tot heerlijke bratwurst en echte Duitse schnitzels. Tijd om je smaakpapillen te laten genieten van de rijke culinaire Beierse tradities.

Geniet van de attracties

Ook heeft het Oktoberfest meer te bieden dan alleen al dat bier en heerlijke Duitse eten. Het Oktoberfest is namelijk echt een festival met tal van attracties die geschikt zijn voor alle leeftijden. Van enorme reuzenraden tot griezelige spookhuizen en achtbanen; er is voor ieder wat wils!

Leer enkele basic Duitse zinnen

Tja, als je dan ook echt in München het Oktoberfest viert, dan is het kennen van een aantal basic Duitse zinnen wel een soort must, toch? Alhoewel veel mensen in München gewoon Engels spreken, wordt het altijd gewaardeerd als je enkele basiszinnen in het Duits kent. Allereerst kan dit je helpen bij het bestellen van eten en drinken, maar zo kun je ook een (klein) gezellig gesprek aangaan met de lokale bevolking. Dat is alleen maar gezellig, toch!?

Luister alvast wat Oktoberfest-klassiekers

Bij het Oktoberfest hoort natuurlijk live-muziek. Deze live-muziek bestaat uit de traditionele blaasmuziek, maar ook uit popmuziek en natuurlijk de bekende Duitse klassiekers die we ook wel kennen van de Apres ski. Je weet wel, die gezellig Duitse meezingers zoals “Ich bin der Anton aus Tirol”. 
Kom alvast maar in de Oktoberfest-feeststemming met deze afspeellijst.

Neem cash geld mee

Een hele belangrijke tip is om cash geld mee te nemen. Vaak kun je in de biertenten namelijk alleen met contant geld betalen. Je kunt op het festivalterrein wel geld pinnen, maar ook hier zullen enorme rijen staan vanwege de drukte. Daarnaast is het gebruikelijk om een kleine fooi van een euro te geven aan de serveersters. Met cash geld gaat dat ook gemakkelijker!

Dresscode Oktoberfest: Ga traditioneel verkleed

Après-ski kleding
Oktoberfest outfits

Naast de voorgaande tips is een goed outfit natuurlijk een belangrijk aspect bij het Oktoberfest. Onder een goed Oktoberfest outfit verstaan we natuurlijk de traditionele Beierse kleding. 

Oktoberfest outfit Man

Voor de mannen is een ideaal outfit natuurlijk een Lederhose.  Een traditionele Lederhose is een korte broek/kniebroek gemaakt van leer. De Lederhose heeft vaak een bruine of zwarte kleur en is voorzien van gespen en knopen.  Verder wordt de Lederhose vaak gedragen met een bijpassend shirt en een hoedje (zie hieronder). 

Oktoberfest outfit vrouw

Voor vrouwen is een Dirndl jurk een ideaal oufit voor het Oktoberfest. Dit is een traditionele Beierse en Oostenrijkse jurk en is een populair kledingstuk tijdens feesten als het Oktoberfest of een Apres ski party. Belangrijke kenmerken van een dirndl jurk zijn de jurk zelf (een lijfje en een rok) die nauw gesloten kan worden met een veter of  knoopsluiting aan de voorkant. Daarnaast is het schort ook kenmerkend voor een dirndl jurk. Tot slot mag de blouse uiteraard niet vergeten worden, welke zich kenmerkt door de laag uitgesneden halslijn (zie hieronder).

En dames; let ook even op je strik! Misschien is het je ooit wel eens opgevallen; sommige vrouwen dragen hun dirndl-strik links en de andere rechts. Maar waarom?
Dit is een Duitse traditie en de kant van de strik geeft aan of een vrouw bezet is of juist als vrijgezel door het leven gaat. Een strik aan de rechterzijde (voor de kijkers links) betekent bezet. Een strik aan de linkerzijde (voor de kijkers rechts) betekent vanzelfsprekend vrijgezel. Dus; is jouw vriend mee of zit hij thuis braaf op jou te wachten? Draag ‘m dan maar aan de rechterzijde..

Conclusie

Het Oktoberfest in Duitsland is een unieke en feestelijke ervaring die je niet mag missen. Door je goed voor te bereiden en deze tips te volgen, kun je optimaal genieten van de rijke cultuur, het heerlijke eten en natuurlijk, het uitstekende bier dat dit evenement te bieden heeft. Prost!

Verkrijgbaar bij:

feestbazaar.nl
bol.com
Dit bericht delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *