Halloween pompoen maken? Zó doe je dat (stappenplan)

Als we aan Halloween denken, denken we al snel aan griezelige feestjes met enge kostuums, maar natuurlijk ook aan de iconische Halloween pompoenen, toch? Organiseer jij binnenkort een Halloween themafeestje en ben jij lekker creatief van jezelf? Haal dan wat pompoenen in huis zodat jij je eigen Halloween pompoen kunt maken! Moeilijk? Nee hoor!
In dit artikel leggen we je stap voor stap uit hoe je in een handomdraai een griezelige Halloween pompoen maakt. Lees gauw verder!

Stappenplan Halloween pompoen maken

Stap 1: Kies de juiste pompoen

Pompoenen
Pompoenen

Om een perfecte Halloween pompoen te krijgen, is het van belang om de juiste pompoen te kiezen. Let daarom onder andere op de grootte, de vorm en de huid.

 • De grootte en vorm:
  De gemiddelde grootte voor een perfecte “Jack o-lantern” is een pompoen van tussen de 5 en 8 kilogram. Ze zijn groot genoeg om makkelijk uit te hollen en snijden, maar niet te groot dat ze moeilijk te hanteren zijn.
  Voor kinderen is een kleinere pompoen vanzelfsprekend wat makkelijker. Denk dan aan een pompoen tussen de 2 en 4 kilogram.
 • De huid:
  Voordat je de pompoen koopt, is het raadzaam om de buitenkant te controleren op beschadigingen, zachte plekken of rotte plekken. Een verse stevige huid is essentieel om een goede Halloween pompoen te maken, omdat hij anders te snel zal bederven.

Stap 2: Verzamel de juiste materialen

Benodigdheden pompoen snijden
Benodigdheden pompoen snijden

Voordat je begint, moet je ervoor zorgen dat je alle benodigde materialen bij de hand hebt. Hieronder hebben we de belangrijkste benodigdheden voor het maken van een Halloween pompoen voor je op een rij gezet:

 • Een scherp keukenmes of een speciale pompoensnijset.
 • Een lepel om de binnenkant van de pompoen uit te scheppen.
 • Een markeerstift om je ontwerp op de pompoen te tekenen.
 • Kaarsen of lichtjes op batterijen om je lantaarn van binnenuit te verlichten.
 • Eventueel patronen voor je ontwerp.

Stap 3: Hol de pompoen uit

Pompoen leegscheppen
Pompoen leegscheppen

Nu je de perfecte pompoen hebt gekocht en de juiste materialen hebt verzameld, is het tijd om de pompoen uit te hollen. Hieronder hebben we ook deze stap voor je uitgewerkt, zodat je dit zo veilig en efficiënt mogelijk kunt doen:

 1. Begin met het wassen van de pompoen. Het kan zijn dat er nog vuil zoals kleine zandkorrels of aarde op de pompoen aanwezig is. Droog ‘m vervolgens goed af.
 2. Leg eventueel een stuk zijl neer onder de pompoen om vlekken te voorkomen.
 3. Gebruik een snijplank en snijd vervolgens als het ware een deksel uit de bovenkant van de pompoen. Let er wel op dat je het gat groot genoeg maakt zodat je er gemakkelijk met je hand in kan en genoeg bewegingsruimte hebt om de pompoen gemakkelijk uit te hollen.
 4. Verwijder voorzichtig de bovenkant van de pompoen en leg deze opzij.
 5. De pompoen zit vol met vruchtvlees en zaden. Gebruik een keukenlepel om de binnenkant van de pompoen gemakkelijk schoon te schrapen.

TIP:
Bewaar het vruchtvlees en de zaden. Deze kun je gebruiken voor tal van verschillende recepten.
Het vruchtvlees kun je o.a. gebruiken voor pompoensoep. Kook het vruchtvlees totdat het zacht is en pureer het vervolgens.
De zaden van de pompoen kun je drogen en roosteren, wat resulteert in een heerlijke snack. Ook kun je ze lekker door de yoghurt doen.

Stap 4: Tekenen en uitsnijden

Pompoen uitsnijden

Deze stap is het leukste gedeelte waarin jij jouw creativiteit volledig kunt loslaten. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om een klassiek Halloween-gezicht met een griezelige uitdrukking te maken of een meer ingewikkeld ontwerp te tekenen.

 1. Teken je ontwerp eerst met een dikke markeerstift op de buitenkant van de pompoen.
 2. Vervolgens gebruik je een scherp mes of speciaal pompoen snijgereedschap om over de getekende lijnen te snijden. Wees voorzichtig en neem de tijd om rustig te snijden. Zo voorkom je verwondingen.
 3. Wil je jouw ontwerp wat meer dimensie geven? Probeer dan verschillende diepten en hoeken te gebruiken.

Stap 5: Verlicht je Halloween pompoen

Pompoen verlichting
Pompoen verlichting

Nu je een mooi ontwerp hebt gemaakt en het ontwerp hebt uitgesneden, is het moment aangekomen dat je pompoen tot leven komt. Plaats een kaars of een lichtje op batterijen in de holte en zet vervolgens de bovenkant weer op de pompoen.

Hier zijn een aantal tips:

 • Gebruik je een kaars in plaats van een lichtje op batterijen? Zorg er dan voor dat deze stevig staat en ook niet kan omvallen.
 • Gebruik daarnaast ook NOOIT een echte kaars in een pompoen van kunststof. Dit kan brandgevaar opleveren. Heb je een kunststof pompoen? Gebruik dan gewoon een lichtje op batterijen.
 • Plaats je Halloween pompoen op een stabiele ondergrond, weg van brandbaar materiaal en uit de buurt van nieuwsgierige huisdieren.

Onderhoud van je Halloween pompoen

Nu je Halloween pompoen helemaal af is, is het ook goed om er voor te zorgen dat hij er zo lang mogelijk goed uit blijft zien. Hieronder hebben we een aantal tips voor je op een rij gezet waarmee jij voorkomt dat hij snel zal bederven:

 • Bewaar je pompoenlantaarn in de koelkast als je hem niet gebruikt en je daar ook voldoende ruimte in hebt. Dit helpt voorkomen dat hij snel bederft.
 • Op het moment dat je merkt dat jouw gemaakte Halloween pompoen begint te verschrompelen, kun je hem een aantal uur in water laten weken zodat het vochtgehalte in de pompoen weer hersteld.

Conclusie

Het maken van pompoen voor een Halloween themafeest is een mooie manier om je huis tijdens Halloween spookachtig te versieren. Daarnaast is het maken van zo’n Halloween pompoen ook een leuke activiteit.
Met de juiste pompoenen, materialen en creativiteit kun je prachtige en angstaanjagende Halloween pompoenen maken.
Dus ga aan de slag en creëer je eigen meesterwerken voor Halloween. Laat je creativiteit de vrije loop en geniet van het plezier van het maken van deze iconische decoraties!

Dit bericht delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *