Het beroemde beerpong staat garant voor plezier, competitie en brengt elk feestje gegarandeerd naar een hoger niveau. Dus waar wacht je nog op? Tijd om een episch beerpongtoernooi te organiseren!
In dit artikel lees je alles wat je nodig hebt om een succesvol beerpongtoernooi te organiseren.
Inhoudsopgave
ToggleWat is beerpong?
Beerpong is een populair Amerikaans drankspel dat vrijwel altijd wordt gespeeld in een feestelijke sfeer. Het doel van beerpong is om pingpongballen over een tafel te gooien en ze aan de andere kant van de tafel in de bekers met bier te laten landen. Zit de bal in een beker met bier? Dan heb je een punt! Beerpong wordt vaak gespeeld in teams van 2 man, maar is ook te spelen in een 1-op-1 formaat.
Beerpong benodigdheden
Om een geslaagd beerpongtoernooi te organiseren, is het natuurlijk van belang om een aantal belangrijke benodigdheden in huis te hebben. Alleen op die manier kun je de echte beleving van een uitdagend beerpongtoernooi ervaren. Hieronder hebben we de belangrijkste benodigdheden voor je op een rijtje gezet.
Beerpongtafel(s)
Een van de belangrijkste elementen is natuurlijk een (of meerdere) beerpongtafel(s). Het leukste is om een échte officiële beerpongtafel aan te schaffen (of te huren), maar je kunt ook gemakkelijk gebruik maken van een eenvoudige tafel die ongeveer even hoog zijn.
Een officiële beerpongtafel heeft onder andere de volgende specificaties:
- Afmetingen:
Een typische beerpongtafel heeft een lengte van ongeveer 2,4 meter, een breedte van ongeveer 60 cm en een hoogte van ongeveer 70-80 cm. - Materialen:
Beerpongtafels zijn vaak gemaakt van lichte materialen zoals hout of aluminium. Dit is onder andere voor de draagbaarheid. Daarnaast zijn de beerpongtafels vaak inklapbaar, zodat ze gemakkelijk kunnen worden meegenomen en opgeborgen. - Speloppervlak:
Belangrijk bij een beerpongtafel is dat het oppervlak van het tafelblad glad is. Dit om er voor te zorgen dat de pingpongballen gemakkelijk kunnen stuiteren, zonder afwijkende effecten te krijgen. Daarnaast zorgt het gladde oppervlak er voor dat het gemorste bier gemakkelijk van de tafel kan worden geveegd. - Markeringen:
Belangrijk bij een beerpongtafel zijn ook de aangebrachte markeringen om zo de juiste opstelling van bekers te krijgen. Uiteraard is dit belangrijk om het spel eerlijk te laten verlopen. - Design:
Tot slot hebben beerpongtafels een kleurrijk design en bevatten sommige tafels zelfs LED-verlichting om het spel in het donker te kunnen spelen. Daarnaast zorgt de verlichting ook voor een extra gezellige en feestelijke sfeer.
Beerpong cups en -ballen
Wie aan beerpong denkt, denkt aan Red Cups, toch? Je weet wel, die bekende rode plastic bekers die je vaak op feestjes tegenkomt. De ideale bekers voor elk feestje, maar officieel zijn ze gemaakt voor het spel beerpong. Traditioneel worden ook echt deze rode kleur bekers gebruikt, maar tegenwoordig heb je beerpong cups in verschillende kleuren. Ideaal om de teams met verschillende kleuren bekers te laten spelen.
Naast de Red Cups zijn de ballen natuurlijk ook erg belangrijk bij een beerpong toernooi. Het wordt anders toch wat lastig… Vaak heb je een complete beerpongset, bestaande uit verschillende Red Cups en een hoop pingpongballen (zie hieronder).
Bier
En dan natuurlijk niet te vergeten; het bier! Dat spreekt natuurlijk voor zich! Neem hier een kijkje om te zien waar welk bier in de aanbieding is.
Beerpongregels
Belangrijk bij een beerpongtoernooi zijn uiteraard de beerpongregels, want hoe werkt beerpong precies? Hieronder hebben we de belangrijkste beerpong regels voor je op een rij gezet. Aan jou als gastheer de eer om de regels natuurlijk vooraf met de gasten te bespreken, om achteraf verwarring te voorkomen.
Tafelopstelling
Laten we beginnen met de tafelopstelling. Plaats de tafel in het midden van de speelruimte. Aan elke kant van de tafel staat een team, dat bestaat uit 1 of 2 spelers. Zet vervolgens 10 bekers in een driehoekige formatie aan elke kant van de tafel. Bij een officiële beerpongtafel staan de cirkels voor de Red Cups vaak al gemarkeerd op de tafel.
De regels
- Het spel begint met een “oogbal,” waarbij elk team het pingpongballetje probeert te gooien om te bepalen welk team als eerste begint. Het team dat als eerste raakt, begint het spel.
- Het startende team kiest een speler om de eerste worp te doen. Per team mag je dus beide een keer gooien per beurt.
- De bedoeling is om het pingpongballetje in de bekers van het andere team te gooien. Elke bal die in een beker landt, resulteert in een punt.
- Bij beerpong mag je in één keer in de beker van de tegenstander proberen te gooien, maar je mag dit ook proberen via een stuiter op de tafel. Alleen wanneer er via een stuiter wordt gegooid mag de tegenstander de bal proberen te blokkeren of onderscheppen.
- Als een bal in een beker landt, moet het tegenovergestelde team die beker leegdrinken en uit het spel verwijderen.
- Als beide spelers van een team een bal in aparte bekers van de tegenstander gooien, krijgt dat team een “reddingskans.” Hierbij worden de twee ballen teruggegeven aan het team om opnieuw te gooien.
- Spelers mogen alleen gooien vanachter de tafel, waarbij de elleboog eveneens achter de tafelrand blijft. Je mag dus niet als gooiende partij over de tafel hangen.
- Teams kunnen afspreken om bepaalde regels aan het spel toe te voegen, zoals “trick shots” of specifieke bekerformaties.
- Het spel gaat door totdat alle bekers van een team zijn uitgeschakeld. Het team met nog bekers over wint het spel.
Toernooiopzet
Er zijn verschillende toernooiopzetten die je kunt gebruiken bij beerpong, afhankelijk van het aantal deelnemers en de beschikbare tijd. Hier zijn enkele populaire opties:
- Round-robin:
Elk team speelt tegen alle andere teams, en het team met de meeste overwinningen wordt de kampioen. Dit is een eerlijke manier om te bepalen welk team het beste presteert in het toernooi. - Enkele eliminatie:
Elk verliezend team wordt direct uit het toernooi verwijderd, en het laatste team dat overblijft, wordt uitgeroepen tot winnaar. Dit is een eenvoudige en snelle opzet, perfect als je weinig tijd hebt. - Dubbele eliminatie:
Teams moeten twee keer verliezen voordat ze uit het toernooi worden geëlimineerd. Dit geeft teams een tweede kans en verhoogt de spanning, omdat ze nog steeds kunnen terugkomen
na een nederlaag. - Je kunt er ook voor kiezen om het toernooi in verschillende rondes te verdelen, waarbij de beste teams doorgaan naar de volgende ronde, net zoals bij een echt sporttoernooi.
Decoratie
Bij een leuk beerpongtoernooi hoort natuurlijk ook bijpassende versiering. Denk bijvoorbeeld aan toffe beerpongbanners en -spandoeken, grappige beerpong t-shirts en grappige biervlaggen voor extra sfeer.
Prijzen
Een beerpong toernooi is pas echt een toernooi als er prijzen te winnen vallen. Zorg voor een leuke prijs voor het winnende team om hun inspanningen te belonen en het competitieve element van het toernooi te versterken. Denk bijvoorbeeld aan een grappige trofee, medailles, een fles champagne of een cadeaubon. Groots uitpakken? Maak er een echte prijsuitreiking van, door iedereen bij elkaar te roepen en het winnende team te huldigen.
Conclusie
Het organiseren van een beerpongtoernooi (op je themafeest) is een geweldige manier om je gasten te vermaken en om zo een onvergetelijke avond te creëren. Met de tips uit dit artikel, waarbij de focus is gelegd op een goed toernooiopzet en een gezellige sfeer, kan het niet anders dan dat dit natuurlijk een groot succes wordt! Vergeet niet dat deelname belangrijker is dan winnen, dus zorg ervoor dat iedereen plezier heeft en geniet van het spel.
(Onthoud dat het spelen van alcoholspellen alleen geschikt is voor volwassenen die de verantwoordelijkheid begrijpen en respecteren. Zorg ervoor dat iedereen verantwoordelijk drinkt en wees bewust van de risico’s van overmatig alcoholgebruik.)