Carnaval vieren. Alle info en tips op een rij

Carnaval, een eeuwenoude feesttraditie met een hoop gezelligheid. Maar wat is carnaval precies, waar komt carnaval vandaan en waarom verkleden we ons tijdens dit eeuwenoude feest? In dit artikel vertellen we je er graag wat meer over.
Ben je van plan om dit jaar carnaval te vieren en ben je op zoek naar leuke trends en toffe kostuums voor carnaval? Lees dan ook zeker verder!

Wat is carnaval?

Carnaval is van oorsprong een katholiek feest wat voorafgaand aan de start van de vastenperiode drie dagen lang gevierd wordt. Deze vastenperiode start op aswoensdag en eindigt op Pasen en duurt in totaal 46 dagen.
Tijdens deze vastenperiode mogen de gelovigen geen lekkernijen eten of drinken. Voordat deze moeilijke vastenperiode begint, vieren de katholieken dus drie dagen lang flink feest waarbij iedereen grappig verkleed is en men geniet van een hoop lekker eten en drinken, aangezien dat tijdens de vastenperiode oorspronkelijk niet meer kan.

Waar komt het woord Carnaval vandaan?

Het woord carnaval stamt af van het Latijnse “carne vale”, wat “vaarwel aan het vlees” betekent. Oorspronkelijk aten de katholieken tijdens de eerdergenoemde vastenperiode geen vlees. Het latijnse carne vale is dan ook een verwijzing naar deze traditie.

Waar wordt carnaval gevierd?

Zoals je net al las, vindt carnaval haar oorsprong uit het katholieke geloof. In Nederland is vooral het zuidelijke deel nog overwegend katholiek. Om deze reden wordt carnaval dan ook vooral gevierd in de zuidelijke steden, zoals Brabant en Limburg. Echter wordt er niet alleen in het Zuiden van ons land carnaval gevierd. Uiteraard zijn er natuurlijk nog veel meer katholieke plaatsen in ons land. Hier zal dan ook volop worden genoten van carnaval. 

Waarom verkleden we ons tijdens carnaval?

Als we aan carnaval denken, denken we aan verkleden, toch? Wellicht vraag je je nu af; waarom verkleed iedereen zich? Het antwoord daarop is niet geheel duidelijk. Wel denken verschillende deskundigen dat deze verkleed-traditie voorkomt uit de periode van de opkomst van het katholieke geloof.
Tijdens deze opkomst in de vroegere jaren was het vanuit het katholieke geloof verboden om mee te doen aan heidense feesten. Echter gaf niet iedereen hier gehoor aan. Om toch mee te feesten en niet in de problemen te komen, gingen mensen vermomd de straat op om te feesten. Vaak ging het vermommen dan in de vorm van lappen en lakens, maar in de loop der jaren werd dit langzaam uitgebreid tot complete vermommingen in de vorm van kostuums.
Later, toen het katholieke geloof dit geslaagde volksfeest toch besloot te omarmen, bleven deze uitgebreide vermommingen in de vorm van kostuums bestaan. Vandaag de dag geldt immers; hoe gekker de carnavalskleding, hoe beter!

Leuke carnavalskleding (tips)

Om carnaval op zijn best te ervaren, kan een goed carnavalskostuum of carnavalsoutfit natuurlijk niet ontbreken. Wellicht ben je al een tijdje op zoek naar leuke carnavalskleding maar kom je er niet helemaal uit. Geen stres! Hieronder hebben we een aantal leuke tips voor een origineel carnavalsoutfit voor je op een rij gezet. Met deze carnaval outfit ideeën weet je in ieder geval zeker dat je goed verkleed het gezellige carnavalsfeest (in het zuiden) kan proeven.

Film- of seriepersonage

film scene board
film scene board

Elk jaar zie je ze weer voorbij komen op social media; die super grappige foto’s en video’s van mensen die verkleed zijn als personages uit de meest bekende films en series van het moment. Zo zag je een tijd geleden een hoop mensen verkleed als de bekende “overvallers” uit de film La Casa De Papel, of liepen een hoop feestgangers rond als spelers uit de wereldbekende serie Squid Game. 
Op zoek naar ideeën uit films/series van het afgelopen jaar? Hieronder hebben we er een aantal voor je op een rij gezet.

  • Ga verkleed als Jeffrey Dahmer uit de bekende maar vooral ook gruwelijke serie Dahmer op Netflix. Dit is een veelbekeken serie van het afgelopen jaar 2022.
  • Het afgelopen jaar werd het 4e seizoen van de wereldberoemde serie Stranger Things uitgebracht en werd wereldwijd volop gestreamd. Ga je binnenkort met een paar vrienden carnaval vieren? In groepsverband verkleed gaan als de personages uit Stranger Things is dan ideaal voor komend carnavalsfeest.
Bekijk hier alle toffe kostuums uit bekende films en series.

Après-ski / oktoberfest

lederhosen
Lederhosen oktoberfest

Langzaam maar zeker zien we kenmerken van de apres ski ook bij ons in het land voorbij komen op verschillende feestjes. Denk dan bijvoorbeeld aan die kenmerkende lederhosen. Perfect voor een leuk apres-ski feestje of tijdens het oktoberfest, maar lederhosen zijn natuurlijk ook ideaal als carnavalskleding.

Check hier de verschillende lederhosen. 

Bekend persoon

celebrity

Buiten het feit dat je jezelf kan omtoveren tot een bekend film- of seriepersonage, kun je je tijdens carnaval natuurlijk ook kleden als een typerende BN’er of een andere celebrity. Misschien is er wel iemand waar jij stiekem tegenop kijkt, of juist iemand waar je misschien wel de draak mee wilt steken. Ga eens na wat deze persoon zo typerend maakt. Wat draagt hij/zij bijvoorbeeld voor kleding, hoe acteert deze persoon en hoe kun je dit terug laten komen in je carnavalsoutfit.

Lekker fout

fout trainingspak

Tja, lekker fout tijdens carnaval is eigenlijk altijd goed. Ga bijvoorbeeld voor een foute glimmende broek in combinatie met een fel gekleurd fout t-shirt of trui. Om de outfit af te maken kan je er nog een hele foute pruik aan toevoegen. Niks is te gek tijdens carnaval, want hoe fouter en origineler de carnavalskleding is, hoe beter! 

Op onze Foute Party pagina vind je meer informatie en inspiratie zodat jij lekker fout maar vooral ook origineel kan carnavallen. Neem zeker een kijkje! 

Dit bericht delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *